Používáme na této webové stránce svoje i partnerská soubory cookies. Bez těchto malých textových informací naše stránky nemohou správně fungovat. Klíknutím na OK nám dáte svůj souhlas k jejich ukládání. Odmítnout některá je můžete v nastavení.
Autor článku: Hynek Just · 31.12.2006
· Sledovanost: 19541x
· Vytisknuto: 2582x Hodnocení: 4.9/6 (25x) · Odměněn: není
Autor: John T. Fitch, volný překlad Hynek Just
Nabízíme vám silvestrovskou rybí specialitku. Na novoročním snídaňovém stolku se bude vyjímat jedna radost. Vhodné jak jinak než pro akvaristy, ale současně i pro vegetariány, vegany a pacifisty... jak je to možné?
Tak prvořadě - co budeme potřebovat:
- balíček želatiny v prášku modré barvy (možná je také čirá želatina a potravinářské barvivo)
- kameny (= oblíbené karamelky)
- substrát (= kukuřičné burizony)
- kořeny, dekorace (= např. kůra skořice)
- gumové rybičky (každé seriózní cukrářství by je mělo nabízet)
- rostliny (= např. petrželová nať, kopr, listy salátu)
- horkou vodu (dle návodu na želatině)
- studenou pitnou vodu (dle objemu "akvária")
- nádrž, ideálně z plexiskla, o objemu 2-5 litrů
Jak už to tak u zakládání akvária bývá, začíná se substrátem. Kukuřičné burizony tedy vsypejte v adekvátním množství na dno nádrže.
Autor: John T. Fitch
Připravte želatinu, dle návodu výrobce - jen pozor, modrá barva by měla dosahovat spíše jemnějších odstínů, ne příliš sytých. Abyste nedopadli jako slečna Isa z obrázku, její první pokus měl tak tmavou "vodu", že nebylo vidět na rostlinky ani rybičky.
Autor: John T. Fitch
Horkou želatinou zalijte substrát.
Autor: John T. Fitch
Přišel čas na dekorace - takže zasaďte vaše oblíbené karamelky, naaranžujte kůru skořice dle libosti a vašeho estetického cítění.
Autor: John T. Fitch
Přijijte ještě tolik připravené želatiny, aby se dekorace položené na dně uchytly, zafixovaly.
Autor: John T. Fitch
Až želatina vystydne, umístěte nádobu do lednice, to proto, aby základ dobře vytuhl. Nejlépe přes noc.
Autor: John T. Fitch
Ráno zasaďte rostlinky - opět nic nového, rostlinky se přeci sázejí ve chvíli, kdy ještě nádrž není plná a máme jasno v rozvržení dekorací. Rostlinkami rozumějme například petrželovou nať, možný je i kopr, případně lístečky salátu.
Autor: John T. Fitch
Pak si rozdělejte novou várku želatiny. Lijte ji do připravené nádoby v několika vrstvách - mezi jednotlivé vrstvy umisťujte gumové rybky a jiné živočichy, které chcete nechat plavat (v případě, že by rybky měly tendenci vyplavávat na povrch, je vždy dobré před nalitím další vrstvy nechat želatinu lehce zatuhnout).
Autor: John T. Fitch
Pak ještě naposledy do ledničky - a po pár hodinách...