A zase ty Cookies

Používáme na této webové stránce svoje i partnerská soubory cookies. Bez těchto malých textových informací naše stránky nemohou správně fungovat. Klíknutím na OK nám dáte svůj souhlas k jejich ukládání. Odmítnout některá je můžete v nastavení.

OK
Cookies nastavení

Informace ukládaná do cookies vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí blíže vašim potřebám.

Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat.

Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete negativně ovlivnit, jak stránka funguje!

Povolit vše

Nejste přihlášen(a). Chcete-li využívat všechny možnosti, přihlaste se.

A A A A

Pobavte se s cichlidami!

Autor článku: Roman Lang · 15.3.2008 · Sledovanost: 23299x · Vytisknuto: 3710x
Hodnocení: 5.44/6 (17x) · Odměněn: není

Řízením osudu se mi dostala do ruky kniha Enjoying Cichlids z renomovaného nakladatelství Cichlid Press - abych byl přesnější, tak její druhé vydání. Kdo se zajímá o cichlidy, tomu ho asi nemusím dlouze přestavovat.

Enjoying Cichlids (druhé vydání), kolektiv autorů (editor Ad Konings)
240 stránek, více jak 180 obrázků
Nakladatelství: Cichlid Press, 2002
Formát A3, křídový papír, pevná vazba
ISBN 0-9668255-7-8
Cena 39,95 USD
Jak už sám název napovídá, jde o nakladatelství úzce zaměřené na knihy o cichlidách (nosným tématem jsou zejména tlamovci východoafrických jezer), které založil Ad Konings. Za dobu své existence vydalo okolo 20 titulů, přičemž na mnohých se Konings podílel sám, ať už jako autor nebo editor.

Enjoying Cichlids je již druhé vydání knihy, která prvně vyšla v roce 1993 a dle informací ze stránek http://www.cichlidpress.com/? byla přeložena do němčiny, francouzštiny, švédštiny, holandštiny a polštiny. Vzhledem k tomu, že jsem již šťastným vlastníkem knihy South American Eartheaters (stejného vydavatelství) od Thomase Weidnera, těšil jsem se na zajímavé čtení a tento předpoklad se víceméně potvrdil. V následujících rádcích se pokusím nejen stručně popsat obsah knihy, ale i uvést některé z informací, které mne zaujaly a které mohou být případně i předmětem další diskuse.

První vydání | Druhé vydání


300 let zkušeností na 240 stranách


O čem, že kniha je? Většina z čtenářů určitě již pochopila, ale pro úplnost. Stručně řečeno "Enjoying Cichlids" je průvodce chovem cichlid, který se snaží předložit základní penzum informací, které by měly jejich chovatelům umožnit bezproblémový chov a v neposlední řadě poskytnout i radost a zábavu (tady trochu neuměle narážím na samotný název knihy).

Již první dojem z grafické úpravy a celkového zpracování knihy byl velmi dobrý. Možná se mnou nebudou všichni souhlasit, ale podle mne nezbytnou součástí dobré knihy o rybičkách (a nejen nich) jsou kvalitní fotografie. Těch se nám dostane požehnaně (okolo 180 a nemalá část z nich zachycuje cichlidy přímo v místech jejich výskytu v přírodě) a navíc se setkáme s množstvím doprovodných obrázků a přehledných tabulek.

Co se týká obsahové stránky, tak je důležité zdůraznit, že na knížce pracovalo 12 autorů, kteří si rozdělili 17 kapitol. Mimo A. Koningse (který je mimochodem podepsán pod nejvíce kapitolami - čtyřmi), bude některým např. známé jméno Mary Bailey, Willem Heijns nebo Frank Warzel (seznam všech najdete je zde: http://www.cichlidpress.com/... Minimálně dle jejich krátkého představení na předposlední stránce knihy by mělo jít ve většině případů o známé a zkušené osobnosti. A. Konings k tomu má celkem vtipnou poznámku, že jde vlastně o výtah více jak 300 let zkušeností s chovem cichlid.

Protěžovaná Afrika


Protože si tato publikace bere za úkol postihnout chov cichlid v celé své šířce, je určitě dobré, že se každé oblasti věnuje příslušný odborník. Na druhou stranu zde ale vyvstává nebezpečí, že výsledek bude působit nesourodým či roztříštěným dojmem. Tím nechci říci, že je to přímo tento případ, ale je patrné, že přísnější ruka editora by neškodila. Navíc je vidět, že pan Konings tak trochu protěžuje oblast svého hlavního zájmu. Nebo řekněme jinak - popustil uzdu své vášní (již zmíněné cichlidy afrických jezer) možná o něco více než by bylo nutné.

Posuďte sami nesmlouvavou řeč čísel - kapitola Tanganika má 44, Malawi 28 a Viktoriino jezero 18 stran. Naproti tomu kapitola Střední Amerika má stran 16, Jižní Amerika - velké cichlidy 19 a trpasličí cichlidky 10 stran. Menší "dramaturgický úlet" je i samostatná kapitola věnovaná cichlidám rodu Crenicichla (12 stran). Tímto nechci nějak shazovat kvalitu jednotlivých částí, protože ta je ve všech případech velmi dobrá, jen jako celek nepůsobí zcela kompaktně. To se projevuje i v obsahu jednotlivých kapitol, kdy v některých jsou navíc tabulky srovnávající vybrané druhy ryb, přičemž v některých zcela chybí. Zmíněné výhrady jsou asi jedinými zásadnějšími, které mohu k této knize mít. Dále už to budou jen samá pozitiva.

Filtr fluidní i skrápěcí


K samotnému obsahu trochu podrobněji. Kniha je strukturována do 21 tématických kapitol, které se dále dělí do nečíslovaných podkapitol. Přeskočíme-li obligátní úvod, začíná se logicky základními požadavky na vybavení nádrže (mj. umístění nádrže, světlo, dekorace, rostliny, pozadí a rady na úspěšný odchyt ryb v nádrži či naopak, jak nejbezpečněji přidat nové přírůstky).


Dále následuje část týkající se vody (nejběžnější způsoby snižování či naopak zvyšování pH - krátká poučka zní: nikdy nezvyšujte pH vody bez její částečné výměny) a filtraci. U filtrace bych se krátce zastavil - kapitola je dělena na dvě hlavní části, přičemž ta první je nadepsána jako wet filters a popisuje běžně známé vnitřní, vnější filtry i méně známý tzv. fluidized bed filter (tedy volně přeloženo filtr na bázi fluidních vrstev).

Druhá část nese nadpis trickle filters (překládá se jako skrápěcí filtr). Princip je podobný jako u intervalových filtrů, tj. zajistit bakteriím co největší přístup ke kyslíku. Tady je to řešeno tak, že voda se nechá pomalu protékat, resp. prokapávat přes filtrační média, aby bylo zajištěno její maximální okysličení a tedy i maximální "výkon" nitrifikačních bakterií.

Pro lepší pochopení je v knize uveden i nákres jednoho z možných provedení. Několikrát je zde též zmíněna potřeba zajistit úroveň uhličitanové tvrdosti nad 3 °dKH, a to nejen z důvodu dostatečné pufrační schopnosti vody, ale i jako předpoklad správné činnosti nitrifikačních bakterií. Pro případ akutní potřeby snížení toxicity nitritů je doporučeno přidání NaCl (k jejich odstranění je samozřejmě jednoznačně doporučena výměna vody).

Spirulina nade vše


Následují kapitoly týkající se krmení, přičemž samostatně je vypíchnuta oblast živého krmení. Kdo se častěji pohybuje na zahraničních cichlidářských stránkách, se možná již setkal s tzv. krevetkovým koktejlem (shrimp mix), jehož základem jsou celé krevetky, mražený hrášek, spirulina a vitamíny - celé zalité v želatině (mj. úspěšně vyzkoušené slavným Lee Newmanem při chovu ryb rodu Satanoperca a Retroculus).

V této kapitole dostáváme nejen zajímavý exkurz do historie práce z živým krmením (až do 50. let minulého století), ale zejména jsou zde podrobné návody na chov miker, roupic, grindalu, žížal a žábronožky. Jinak celou knihou se táhne linka jednoznačného varování před krmením masem teplokrevných zvířat - ryby nejsou údajně schopny jejich tuk (mastné kyseliny) zpracovat a následně dochází k degeneraci jater.
Článek pokračuje na další straně »
Ohodnoťte článek:
Pouze pro registrované uživatele.  

Názory

Přehled všech aktuálních názorů ke všem článkům »
Vložení názoru
Vkládat názory mohou pouze registrovaní uživatelé stránek.
Neděle 16.3.2008
Karel_Zahradka

Díky za info,koupím určitě (ať je v penzi co číst,když teď se nestíhá),jeden nemůže stíhat vše sledovat,takhle pěkně naservírovaná zrecensovaná nabídka se mi líbí :),jenom kdyby mi někdo řekl kam jsem zase zastrčil internetovou platební kartu :)


Neděle 16.3.2008
Raviolka

Romane moc díky za tuhle recenzi, zase trochu pošťouchla moje cichlidářské já :-) Knížku si dávám na wishlist, asi do ní půjdu!


Neděle 16.3.2008
mlynar

to Crayfish:
Máš úplnou pravdu. Ono je to ale jako obligátní hůl se dvěma konci. Každý autor určitým způsobem vytvářené monografie předpokládá především zájem již zkušenějších akvaristů, kteří ty základní věci znají a také na té práci dělá s tím, že od nastudování těch základů zde jsou v obecně pojatých publikacích.
Faktem ale je, že od vydání Frankovy Akvaristiky nebo Petrovického Příručky pro akjvaristy (nesmím zapomenout ani na Krčkovu knihu)u nás nic slušného a seriozního o akvaristice v obecném smyslu nevyšlo.
Vzhledem k současnému stavu věcí mám obavy, že hned tak něco taky nevyjde a tak musím připustit (s těžkým srdcem), že zde může pomoci jen ilegální elektronické šíření těch starých a dobrých knížek, které jsou již dávno vyprodány.
Jednou z cest je ale i vyhledávání v internetovém antikvariátu. Já jsem takhle na podzim sehnal Ratajovu Amazonii. Groteskní na tom je to, že knížka mne vyšla řádově na pár korun, s poštovným pak něco přes dvě stovky...;o)Stačilo mi k tomu ale cca dvacetiminutové browzdání přes google a za tři dny mi ji pošťák přinesl až pod nos.


Neděle 16.3.2008
Crayfish

Podle popisu Romana je skladba knihy zajímavá. Myslím si, že někdy opomíjené kapitoly o krmení, "přípravě/údržbě" vodních parametrů, hydrochemie a její vlivu na ryby, stejně jako další parametry, nezbytné pro chov ryb jsou důležité, aby v takovýchto knihách byly. Všichni autoři obvykle předpokládají, že jsou to obecné záležitosti a v publikacích zaměřených na určitou čeleď či rod je pak ve specializované knize nenajdeme. Bohužel, tyto informace jsou zpravidla jen ve starých knihách, u nás vydávaných před 20-30 lety, a od té doby pak spíše jen v našich diskuzích na webu.

Romane, díky, hodnotím vysoko O:)


Sobota 15.3.2008
kajulka

Jistě dobrá kniha pro angličtinu znalou generaci, zvláště při součastném kurzu $. Škoda, že mi zahnojily hlavu azbukou a už jsem tu angličtinu nikdy nedohnal. Stejně ale děkuji.


Zobrazit všechny názory k článku »
 

AKVARISTA.cz - vše o akvaristice, vše pro akvaristy. ISSN 1801-0504

Copyright © 1999 - 2024 Pavel Mžourek, příp. jiní uvedení autoři.

Převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování obsahu je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.