Používáme na této webové stránce svoje i partnerská soubory cookies. Bez těchto malých textových informací naše stránky nemohou správně fungovat. Klíknutím na OK nám dáte svůj souhlas k jejich ukládání. Odmítnout některá je můžete v nastavení.
Autor článku: Petr Novák · 1.9.2010
· Sledovanost: 40882x
· Vytisknuto: 3676x Hodnocení: 6/6 (6x) · Odměněn: není
Vztah krmiv a činnosti trávicí soustavy
Rozdělení živin
Složky krmiva se rozdělují na makroživiny a mikroživiny. Za makroživiny se považují hlavně bílkoviny, tuky a sacharidy, také sem patří voda. Mikroživiny jsou ostatní složky, nejsou významným zdrojem energie, ale jsou nutné pro průběh biochemických reakcí v organismu.
Trávení, vstřebávání, utilizace
Celý proces trávení se dá rozdělit do tří základních procesů, trávení, vstřebávání a utilizace:
a) Trávení
Přijaté živiny postupují trávicí soustavou a působením enzymů se štěpí na jednodušší živiny.
b) Vstřebávání
Živiny rozštěpené na vstřebatelné složky jsou schopné projít stěnou tenkého střeva do krevního oběhu, tedy vstřebat se do organismu.
c) Utilizace
Někdy se také označuje jako zažívání, ovšem laicky se tento pojem zaměňuje s trávením. Utilizace znamená vestavbu vstřebaných a případně dále biochemicky zpracovaných živin do tkání.
Doba trávicího cyklu
Rychlost průchodu krmiva trávicí soustavou záleží na více faktorech:
- Teplota: čím vyšší teplota, tím rychlejší průchod krmiva, při horní hranici druhově snášené teploty je až dvojnásobná proti dolní hranici.
- Jemnost částic stravy: čím je krmivo jemnější, tím má větší povrch, na který mohou působit trávicí enzymy a tráví se rychleji.
- Druh krmiva: chuťově atraktivní oblíbená krmiva jsou trávena rychleji.
- Původ krmiva: živočišná krmiva jsou obecně lépe stravitelná než rostlinná krmiva, ve kterých jsou živiny uzavřeny v buňkách krytých celulózou.
- Zdravotní stav a věk: ovlivňuje ochotu přijímat krmivo i rychlost trávení. Mladé ryby tráví rychleji.
- Délka osvětlení: ovlivňuje činnost hypofýzy jako řídící složky hormonálního systému. Při delším osvětlení se zesiluje tvorba hormonů a zvyšuje metabolismus a tím i rychlost trávení.
- Zastoupení živin: Vzájemné poměry živin ovlivňují rychlost trávení. Nejpomaleji se tráví tuky, nejrychleji jednoduché sacharidy.
Závěr
Pochopení základů anatomie trávicí soustavy je nutné pro toho, kdo se chce blíže zabývat výživou ryb jako prostředkem k dosažení lepších výsledků v akvaristice. Také je poučné pro ty, kteří chtějí lépe poznat fungování rybího organismu.
Malý slovníček základních pojmů:
Anabolický – navozující stavbu tkáně Anabolický hormon – navozuje anabolické procesy Emulgace – navozuje spojení vody a tuku Enzym - bílkovina ovlivňující průběh biochemické reakce Hormon – chemický přenašeč signálu mezi buňkami Glukagon – katabolický hormon Chitin – stavební polysacharid některých rostlin a bezobratlých Chitinolytický – rozkládající chitin Chitinolytický enzym – enzym rozkládající chitin Inzulin – anabolický hormon Karbonyl – totéž co karbonylová skupina Karbonylová skupina CO – iontové aktivní oxid uhlíku Katabolit – látka vzniklá při rozpadu tkáně Lipáza – enzym štěpící tuky Oligopeptid – řetězec několika aminokyselin Osmóza – difúze vody polopropustnou membránou Osmotický tlak – tlak toku rozpouštědla přes polopropustnou membránu Osmoregulace – řízení osmotického tlaku, v tomto případě uvnitř buněk Pepsinogen – neaktivní forma trávicího enzymu pepsinu Proteolytický – štěpící bílkoviny Proteolytický enzym – enzym štěpící bílkoviny Katabolický – navozující rozpad tkáně Katabolický hormon – hormon navozující rozpad tkáně Kyselina močová - jeden z výsledných produktů rozpadu bílkovin Sliz – lepkavý kluzký roztok směsi sacharidů a bílkovin Tuk – nejdůležitější energetická zásobní látka v organismu. Trypsin – trávicí enzym Trypsinogen – neaktivní trypsin
Byl jsem coby autor upozorněn, že popis trávicí soustavy nepopisuje celou šíři poznatků o trávicí soustavě ryb z hlediska anatomického. Takže znovu opakuji, že článek byl "povinně" napsán proto, aby v dalších článcích čtenáři přibližně pochopili, kde se tráví a vstřebávají určité živiny. Nejedná se tedy o typický článek zabývající se anatomií.