A zase ty Cookies

Používáme na této webové stránce svoje i partnerská soubory cookies. Bez těchto malých textových informací naše stránky nemohou správně fungovat. Klíknutím na OK nám dáte svůj souhlas k jejich ukládání. Odmítnout některá je můžete v nastavení.

OK
Cookies nastavení

Informace ukládaná do cookies vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí blíže vašim potřebám.

Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat.

Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete negativně ovlivnit, jak stránka funguje!

Povolit vše

Nejste přihlášen(a). Chcete-li využívat všechny možnosti, přihlaste se.

A A A A

Importy akvarijních ryb II – vybalování dodávky

Autor článku: Radek Blaško · 22.1.2007 · Sledovanost: 25489x · Vytisknuto: 3468x
Hodnocení: 5.44/6 (36x) · Odměněn: není

Tato kratší stať, pojatá jako fotoreportáž, si klade za cíl předvést, jakými procedurami musí rybky dovezené z tropických zemí projít, než se poprvé dostanou do některého z našich akvárií. Budeme svědky přebírání zásilky ryb ze Singapuru v červenci roku 2006, od příjezdu automobilu s rybami do firmy, až po jejich přelovení do nádrží. Nebudu tedy zmiňovat procedury na letišti, ani zákroky ošetřovatelů v prvních dnech po importu, které jsou čistě interními záležitostmi daných importérů.

Pohled na bedny naložené v dodávce ihned po příjezdu z letiště.

Autor: Radek Blaško

Vybalování a kontrola


Exkurzi začneme okamžikem, na který se všichni těší, okamžikem, kdy do sídla firmy dorazí automobil z letiště s nákladem očekávaných "rybích" boxů. To už mají ryby za sebou asi tři hodiny v České republice, tedy dobu nutnou k administrativním procedurám na letišti. V tuto chvíli přichází na řadu "těžká robota", protože je zapotřebí boxy vyskládat z auta do prostor "rybárny". Po vyskládání beden s rybami do řady se začne s vybalováním.

Po vybalení z dodávky jsou boxy vyrovnány v rybárně.

Autor: Radek Blaško

Jako první dojde k rozlepení kartónových obalů a k poodsunutí polystyrénových vík, to proto, aby se poprvé srovnaly teploty. Procedura je důležitá rovněž pro ryby, aby po dlouhé době strávené ve tmě přivykly na denní světlo.

Po jisté přestávce následuje skutečné otevírání boxů a kontrola stavu dodávky. V každém boxu jsou čtyři pytle o šířce 400 milimetrů, to je standard skoro u všech exportérů. Jen dodavatel ze Singapuru volí někdy balení odlišné od ostatních. Po rozbalení kartónu a odejmutí víka na nás "vykouknou" první dva sáčky. Po jejich odejmutí spočine náš zrak na překližkové přepážce, pod kterou se ukrývají zbylé ryby.

Po odejmutí víka vidíme první dva pytle...

Autor: Radek Blaško

…pod kterou se nachází zbylé ryby.

Autor: Radek Blaško

Dalším krokem je kontrola stavu jednotlivých pytlů s rybami.

Zběžná kontrola stavu dodávky.

Autor: Radek Blaško

Kontrola je to velmi zběžná, pracovníci se zajímají hlavně o zabarvení vody. V ideálním případě je voda čirá. Na předloženém obrázku je voda lehce zakalená (ryby v sáčku jsou Colisa lalia forma Cobalt), to ale neznamená žádné komplikace. V nejhorším případě je voda kalná, a to znamená značné zrychlení následujících procedur. Konkrétní popis zmíním později.

Po kontrole jsou jednotlivé pytle tříděny do beden podle druhů a také podle počtu akvárií, která následně ryby obsadí. Ideální by bylo umístit maximálně dva pytle do jedné nádrže (některé druhy – hlavně čichavci zakrslí – se posílají zvlášť samci a samice), ale to většinou nebývá z prostorových důvodů reálné.

Do boxů se třídí ryby podle druhů, pro pozdější aklimatizaci a snadné vypuštění do nádrže.

Autor: Radek Blaško

Po roztřídění dodávky dojde k roztržení pytlů a vylití ryb do boxů.

Ryby vylité v boxu (Poecilia latipina assorted)

Autor: Radek Blaško

Po vylití přijde na řadu ta nejdůležitější a také nejzdlouhavější fáze - postupné přivykání ryb na nám dostupnou vodu, případně na vodu námi připravenou. To probíhá tak, že ze stojanu (případně z jiné zásobní nádrže s připravenou vodou), do kterého plánujeme umístit nová zvířata, do každého boxu postupně a opatrně doléváme tekutinu. Hovořím-li o postupném dolévání, mám na mysli několikrát v určitých časových intervalech, po cca půllitrech, do doby, než bude v boxu většina naší vody.

Postupné přidávání "naší" vody k importovaným rybám.

Autor: Radek Blaško

Uznáme-li, že nové ryby jsou již dostatečně připravené na vypuštění, nic nám nebrání v tom vzít síťku a začít je přelovovat do nádrží. Protože všechny importy přijíždí až kolem páté, šesté hodiny odpoledne, dochází k vypuštění ryb do nádrží až v pozdních nočních hodinách, proto se k prvnímu nakrmení dostáváme až druhý den ráno. Z bezpečnostních důvodů tráví nové ryby první noc s rozsvíceným světlem.

Pohled na bednu plnou samců Betta splendens.

Autor: Radek Blaško
Článek pokračuje na další straně »
Ohodnoťte článek:
Pouze pro registrované uživatele.  

Názory

Přehled všech aktuálních názorů ke všem článkům »
Vložení názoru
Vkládat názory mohou pouze registrovaní uživatelé stránek.
Neděle 20.12.2009
tomas.enderson

Tak koukám že to bude fakt dřina rozbalit všechny ty samce bojovnic. Taky si umím představit co je potřeba mít připravených malých akvárek aby se neporvali.

Tomas Enderson


Čtvrtek 1.2.2007
OndraS

Jo tak to je drsný! Tedy alespon na pohled.


Čtvrtek 25.1.2007
langosh

>>no a taky, kdyz ty rybky mely nekolik dni v kuse tmu, tak by zaslouzily zas trochu delsi den, ne:)?

Tady už bych ale postrádal ty bezpečnostní důvody...:)))
Roman:)


Čtvrtek 25.1.2007
justfest

no a taky, kdyz ty rybky mely nekolik dni v kuse tmu, tak by zaslouzily zas trochu delsi den, ne:)?


Středa 24.1.2007
Radek_Blasko

to Langos: rozsviceno maji jako prevenci proti sokovani. V noci tam byva celkem rusno a svetlo prece jen aspon trochu ruzne stiny vyrusi...


Zobrazit všechny názory k článku »
 

AKVARISTA.cz - vše o akvaristice, vše pro akvaristy. ISSN 1801-0504

Copyright © 1999 - 2024 Pavel Mžourek, příp. jiní uvedení autoři.

Převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování obsahu je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.