A zase ty Cookies

Používáme na této webové stránce svoje i partnerská soubory cookies. Bez těchto malých textových informací naše stránky nemohou správně fungovat. Klíknutím na OK nám dáte svůj souhlas k jejich ukládání. Odmítnout některá je můžete v nastavení.

OK
Cookies nastavení

Informace ukládaná do cookies vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí blíže vašim potřebám.

Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat.

Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete negativně ovlivnit, jak stránka funguje!

Povolit vše

Nejste přihlášen(a). Chcete-li využívat všechny možnosti, přihlaste se.

A A A A

Bílkoviny a aminokyseliny ve výživě ryb

Autor článku: Petr Novák · 10.10.2010 · Sledovanost: 45190x · Vytisknuto: 4448x
Hodnocení: 5.86/6 (7x) · Odměněn: není

Ryby ve výživě - zajímavosti


Článek byl napsán na základě různých otázek, týkajících se ryb. Nepojednává o základních informacích, známých z běžných publikací.

Marinované ryby:


Jedná se o úpravu sleďových filetů, kdy se na syrové maso působí směsí především organických (tzv. ovocných) kyselin a různých solí v roztoku (nálevu). Při vyšším obsahu jedlé soli vzniknou matjesy, při vyšším obsahu kyselin vznikne kyselá úprava, dokončená do tvaru zavináčů a podobně. Tato úprava marinováním umožňuje to, že syrové rybí maso se "nekazí", čili neprobíhají zde hnilobné procesy působením bakterií, ale probíhá zde částečné působení enzymů obsažených ve svalových buňkách, které bílkovinu částečně štěpí. Již tak lehce stravitelné rybí maso se stává ještě stravitelnějším a praxe ukazuje, že se může konzumovat i ráno. Ráno jiná masa jíst není vhodné kvůli jejich špatné stravitelnosti v důsledku snížené činnosti žaludku (malá tvorba kyseliny chlorovodíkové). Tato kyselina je nutná k "rozpuštění" kolagenu, který "obaluje" svalová vlákna.
mg+:6919]

Které ryby lze marinovat?


Teoreticky lze marinovat všechny ryby, podobně jako teoreticky lze jíst všechny houby (některé jenom jednou). Ovšem některé ryby, které zkušebně namarinujete nelze jíst ani jednou, pokud nemáte velký hlad. Správněji řečeno, klasické marinování je možné pouze u sleďů. Jedině u sleďovitých ryb struktura a složení jejich masa umožňuje vytvořit kvalitní strukturu a chuť konečného marinovaného výrobku.

Kyselé rybí výrobky a matjesy se u nás v republice sice vyrábějí, ale nejsou tak tradiční jako například v pobaltských zemích. Také chuť výrobků v těchto zemích je výrazně lepší a vyrábí se i více chuťových variant (například matjesy s uzenou příchutí nebo sladké s perníkovým kořením). Matjesy tam také nejsou tak odporně slané. Takovéto kvalitní marinovací směsi v sortimentu nejméně šesti chutí mohou lahůdkáři koupit i v ČR, ovšem v rámci úspor je asi někteří "nastavují" octem nebo kuchyňskou solí a výsledek je potom "taknějak" odlišný.

Marinované ryby v redukční dietě


Jejich každodenní zařazení je velmi efektivní, je to spíš otázka osobní snášenlivosti chuti výrobku. Zejména marinované matjesy, které se potom nakládají do oleje (správně by měl být řepkový) jsou potom velmi vhodnou kombinací mastných kyselin, podporujících spalování tuku.
mg+:6920]

Marinované ryby ve sportovní výživě


Velmi výhodné jsou ve všech fázích tréninku, pouze je nutno počítat s vysokým obsahem sodíku, zejména u matjesů. Takže pokud chcete zvýšit sportovní výkon zvýšením tlaku nebo preventivním zavodněním zvýšením hladiny sodíku společně s vodou (před ztrátami pocením), jsou velmi vhodné. Pokud chcete odstranit vodu z podkoží (kde je uložena společně se sodíkem), tak se musí na 3 – 4 dny vynechat a zvýšit příjem obyčejné vody.

Marinované ryby ve společnosti


Konzumace marinovaných ryb poněkud způsobuje společenskou nepoužitelnost, nutno s tím počítat.

Barvení ryb


Pro barvení lahůdkářských rybích výrobků napodobující lososa se používala potravinářská syntetická barviva. Začala se o nich šířit poplašná zpráva, že způsobují poruchy soustředění a hyperaktivitu u dětí. Evropská unie dala toto podezření prověřit testováním těchto barviv na univerzitě v Birminghamu, kde bylo zjištěno, že to nezpůsobují. Co takhle kdyby si rodiče sáhli do svědomí a zavzpomínali na alkohol, nikotin, kofein, další drogy a léky požívané před těhotenstvím a při něm? Přesto se varování před takto barvenými produkty u dětí musí uvádět na etiketách, takže velkoodběratelé se takto barvených výrobků zalekli a neberou je. Přírodní barviva barví hůře a bude chvíli trvat, než budou vyvinuta taková, které maso probarví dobře, aby si někteří odběratelé nestěžovali, že je to málo probarvené.
mg+:6921]

Základní informace o sledích


Pro šťouraly: Kmen strunatci (Chordata), podkmen obratlovci (Craniata, Vertebrata), nadtřída čelistnatci (Gnathostomata), třída ryby vyšší (Teleostomi), podtřída kostnatí (Teleostei), řád bezostní (Clupeiformes), čeleď sleďovití (Clupeidae). Celý název sleď obecný (Clupea harengus). Vyskytuje se v Atlantiku i Pacifiku, je to jedna z nejrozšířenějších ryb a také nejvíce lovených, představuje více než třetinu z celkového množství lovu veškerých mořských ryb. Žije ve volné vodě, není to ryba dna nebo pobřežních mělčin či korálových útesů. Do čeledi sleďovitých ze známých ryb patří také sardinky (Sardina, Sardinus) a sardele (Engraulis). Velmi blízcí příbuzní, kteří patří do stejného řádu jsou také ryby lososovité (losos, pstruh, siven, hlavatka, síh, lipan).

Pouze na okraj, latinské názvosloví či systematické zatřídění se občas mění, takže na případné nesrovnalosti není třeba upozorňovat.
mg+:6922]

Nutriční hodnota sledě ve 100 g je 770 kJ (184 kcal), 17,7 g bílkovin, 12,5 g tuku, 0,1 g sacharidů.
Samozřejmě nás budou zajímat parametry rybího tuku, konkrétně sledího oleje, uvedeno v % veškerých mastných kyselin:

3 – 10 myristová
13 – 25 palmitová
5 – 8 palmitoolejová
1 – 4 stearová
9 – 22 olejová
1 – 2 linolová
0,6 – 2 linolenová
1 – 5 oktadekatetraenová
9 – 15 eikosenová
0,5 – 0,7 eikosadienová
0,3 – 0,5 arachidonová (CLA- Conjugated Linolenic Acid)
0 – stopy eikosapentaenová (EPA - EicosaPentaenoic Acid)
12 – 27 dokosenová
0,4 – 1 dokosadienová
0,5 – 1,3 dokosapentaenová (DPA - DocosaPentaenoic Acid)
4 – 10 dokosahexaenová (DHA - Docosahexaenoic Acid)

Další sleďovité ryby mají složení oleje trochu lepší (vyšší zastoupení EPA, 8 – 35%), takže se zpracovávají na čistý olej (rybí tuk), který se podle druhu ryb také označuje jako menhadenový (Brevoortia tyrannus), sardinkový nebo pilčardový (Sardinus caerulea nebo Clupea pilchardus nebo Clupanodon melanostica). Na rybí tuk známý v lékárnách se však používá také tuk z tresky.

Rybí zápach


Senzorický vjem bahnité chuti, který část populace odrazuje od konzumace ryb. Laická veřejnost to přisuzuje skutečně bahnu, které je v rybníce a podobně. V jednom populárním článku umělce-labužníka, zabývajícím se kulinárními vlastnostmi rybích jídel dokonce autor rozváděl úvahy o tom, že rybníky se čistí méně než dříve a to je příčinou. Jenže skutečnost je poněkud jiná. Tento bahnitý zápach je vlastností řas. Ty řasy obvykle nejsou na dně, ale vznášejí se ve vodě. V té vodě se stávají potravou zooplanktonu, a tento plankton je potravou pro ryby. Některé ryby dokonce dokážou řasy přímo filtrovat z vody. A u řas je tento zápach ovlivněn celkovým obsahem tuku (oleje) v nich obsažených a skladbou mastných kyselin. Čím má olej lepší složení mastných kyselin, tím víc páchne, bohužel. A zápach společně s mastnými kyselinami přechází do rybího masa a tuku.
mg+:6923]

Hygienická rizika


Ryby mají určité postavení v potravním řetězci. Čím níže určitý druh stojí, tím menší je riziko kontaminace rybího masa nežádoucími civilizačními odpadními produkty. Nejmenší riziko je u ryb býložravých nebo živících se požíráním řas. Naopak u velkých predátorů (tuňák, žralok) stojících na vrcholu potravního řetězce je riziko nashromážděných kontaminantů mnohanásobně vyšší. Sleď stojí přibližně na třetí příčce, živí se hlavně krillem, což je mořský zooplankton, který se zase živí řasami.

U osob, které mají problémy s metabolismem kyseliny močové (sklon ke dně, neboli pakostnici), by ryby ve stravě neměly být příliš obsaženy, protože obsahují hodně látek (purinů), ze kterých se kyselina močová tvoří. Částečně se tento problém dá řešit zvýšeným příjmem tekutin.

Ryby Vám nechutnají?


Po zkušenostech v praxi je někdy nutno vyměnit kuchaře...

Příbuzné články:

ČLÁNEK: Proč řízená výživa akvarijních ryb?
ČLÁNEK: Anatomie trávicí a vylučovací soustavy ryb
ČLÁNEK: Vylepšené žloutky
ČLÁNEK: Spirulina a chlorella ve výživě akvarijních ryb
ČLÁNEK: Karnitin ve výživě akvarijních ryb
ČLÁNEK: Extrudované výrobky v akvaristice
ČLÁNEK: Vhodnost gelotvorných látek pro akvarijní krmiva
ČLÁNEK: Co víme o kožním ústrojí?
ČLÁNEK: Dýchání ryb
Ohodnoťte článek:
Pouze pro registrované uživatele.  

Názory

Přehled všech aktuálních názorů ke všem článkům »
Vložení názoru
Vkládat názory mohou pouze registrovaní uživatelé stránek.
Sobota 16.10.2010
PetrNovak

Glutamin může být prekursor, ale použití na podporu tvorby růstového hormonu je nesmysl. Kdyby AMK podporovaly tvorbu růstového hormonu, jak se posledních 25 let komerčně tvrdí, tak by současná generace mládeže byla plná dvoumetrových chlapců a 185 cm modelek. To tvrzení má chybu, nebylo prokázáno randomizovanou studií. Kromě toho nadbytek glutaminu denně 7 g již způsobuje dysbalanci a poruchy.
Dvě večeře jsou za určitých okolností vhodné, pro zajímavost malá dávka bílkovin a multivitamíny před spaním podporují spalování tuku, i u ryb.
Úvaha se sacharidy je správná, úvaha o tucích je špatná. Ale budou o tom podrobné články, už jsem na ně dělal korektury, takže budou brzy.


Sobota 16.10.2010
To-Chu

Jako komerční záležitost vnímám spíše vločky Tetra Betta doplněné o kryl a více karotenu, stejně tak JBL nebo Sera Bettagran. Toto mi přijde jako produkty, které vychází z těch základních v jejich nabídce. Pro betty se mi velmi osvědčilo krmivo od Ocean Nutrition Atisons Betta Starter a Betta Pro. I při téměř jednostranném krmení byly výsledky výrazně lepší než na živé artemii a různém mrážu. Ale jen na málokterých krmivech se uvádí původ proteinů natožpak obsah aminokyselin. Po čem teda pak koukat? Zajímavý a rozmanitý původ bílkovin ON uvádí u svých vloček Community Flakes. Vhodnost různorodé stravy neodmítám, rád bych ale uvěřil marketingu těchto značek, že krmivo je speciálně a komplexně koncipované pro bojovnice. Výsledky na ON tomu napovídají. Pokud se mi takové krmivo osvědčilo, lze jej přijmout jako hlavní složku stravy + nějaké mrážo, než přemýšlet nad tím, co je rybám v přírodě přirozenější a v jaké podobě jim to nabídnout? Jak se takovýto přístup projeví na generačním chovu, nevím, tak daleko jsem se ještě nedostal (společně s F1 a F2 samci na výstavách relativně slušné výsledky), ale z předchozích článků mi vyplívá, že při podobných zkušenostech není důvod se tomu bránit?

Že by se navečer mělo krmit střídmě, jsem kupodivu četl snad v akvaristické literatuře nějakého českého auta. To já si naopak dopřeju večeře dvě :-D

Takže glutamin jako „prekurzor“ růstového hormonu nebrat? :-)

„Ryby na rozdíl od teplokrevných živočichů mají lépe přizpůsobený metabolismus na přeměnu bílkovin na energii. Je to zřejmě dáno menším obsahem sacharidů v původních zdrojích rybí potravy“

Platí to obdobně i pro tuky nebo vybírat krmiva s co nejnižším obsahem tuků? Jsou vůbec tuky využívány jako zdroj energie? Co se dorostu týče, dospělé ryby krmím trochu jinak.


Pondělí 11.10.2010
PetrNovak

Tak ty bety nevím, čím by to bylo. Prapůvodem bude asi překříženost, ovšem kde se odráží?
Omezit vydatné krmení na večer se týká spíš druhu Homo sapiens. Některým rybám, pokud roste potěr se doporučuje svíti i v noci. Krmiva koncipovaná pro jeden druh ryb považuji spíš za komerční záležitost. Z článku vyplývá nakrmit dobře i na noc. Lyofilizace je sice šetrná, ale ztráty jsou při sušení a následné konzumaci.
Aminokyseliny nejsou zas tak obšírně zmiňované, třeba to bude konečně zajímat některé výrobce krmiv. Totiž pokud dokážou spočítat vyvážené zastoupení aminokyselin, krmivo je mnohem kvalitnější. Mimochodem se to povinně sleduje u krmiv pro lososovité. Alespoň by potom nevznikaly takové nesmysly, jako se vyrábějí aminokyseliny na tvorbu růstového hormonu pro kulturisty.


Pondělí 11.10.2010
To-Chu

U šlechtěných bojovnic se často diskutují čisté kmeny černých ryb, pro jejich neplodnost. Respektive, pokud jsou tito melano sourozenci kříženi mezi sebou, oplodněné jikry se v určité fázi přestanou vyvíjet a hynou. Obecně se traduje, že ty ušlechtilejší černé samice jsou neplodné a doporučuje se křížit takové samce s modrými (metalicky modrými, copper) samicemi, které mají hodně tmavé tělo. Má toto nějakou souvislost s „nadbytkem“ tyrosinu, „nadbytečným formováním“ DOPA? Kde se toto bere a čím to selhává, že se larvy dále nevyvíjí? Vidí někdo do této problematiky? Dostal jsem se jen k nějakým anglickým textům, ale to je na mě příliš odborné. Stačilo by jen nasměrování k dalšímu bádání :)

Obecně se nedoporučuje vydatné krmení na večer. Je možné v případě speciálních krmiv koncipovaných jen pro jeden druh ryb zvýšit krmnou dávku na večer a dokrmit artemií pro lepší trávení? Selským rozumem nad tím spekuluju obdobně jako nad nočními proteiny pro kulturisty… klidová regenerace a utilizace v průběhu noci… Bude to na škodu nebo ku prospěchu? Samozřejmě v případě odchovu mladých ryby.

U degradace mraženého krmiva bylo zmíněno i sušené, to jako lyofilizované?

Proč jsou všechny tyto aminokyseliny zmiňovány tak obšírně? Všechno je to zajímavé, ale jak toto prakticky využít, lze si namíchat vlastní BCAA pro ryby? :-)


 

AKVARISTA.cz - vše o akvaristice, vše pro akvaristy. ISSN 1801-0504

Copyright © 1999 - 2024 Pavel Mžourek, příp. jiní uvedení autoři.

Převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování obsahu je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.