A zase ty Cookies

Používáme na této webové stránce svoje i partnerská soubory cookies. Bez těchto malých textových informací naše stránky nemohou správně fungovat. Klíknutím na OK nám dáte svůj souhlas k jejich ukládání. Odmítnout některá je můžete v nastavení.

OK
Cookies nastavení

Informace ukládaná do cookies vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí blíže vašim potřebám.

Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat.

Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete negativně ovlivnit, jak stránka funguje!

Povolit vše

Nejste přihlášen(a). Chcete-li využívat všechny možnosti, přihlaste se.

A A A A

Barvení ryb karotenoidy

Autor článku: Petr Novák · 17.11.2010 · Sledovanost: 34586x · Vytisknuto: 5347x
Hodnocení: 6/6 (9x) · Odměněn: není

Při zmínce o obsahu karotenoidů v krmivech nebo surovinách pro výrobu krmiv vždy vznikají dotazy, jak jich využít pro lepší barvu ryb, které suroviny jsou nejvhodnější pro toto použití, jak je používat, jaká jsou hygienická rizika a podobně.

Článek je sice psán o rybách, ale podobným způsobem se dají krmit i jiní akvarijní živočichové (krevetky, raci, krabi, ulitnatci). Ostatně karoten způsobuje i požadovanou barvu peří u ptáků, barvu kůže u jatečných kuřat, vaječných žloutků, másla, i lidí. Lidský tuk má žlutooranžovou barvu od karotenu a proto je u bělochů bělochů a mongoloidních barva kůže žlutorůžová. U lidí je znám postup příjmu nadměrných dávek karotenu, který způsobuje "opálený" vzhled pokožky.
mg+:6489]

Co tvoří a ovlivňuje zbarvení ryb?


Ryby dokážou svým zbarvením tvořit všechny barvy spektra a velmi rychle měnit barvu v případě potřeby přesouváním barviva v buňkách. Ovlivňují to druhy kožních buněk a jejich vrstvení. Tyto buňky se rozdělují na čtyři skupiny podle barvy, kterou obsahují:

- černé buňky
- stříbřité buňky
- červené buňky
- žluté buňky

Černé buňky obsahují pigment melanin, které má tmavou barvu, podle druhu ryb od černé přes modrou až k hnědé. Tvorbu tohoto pigmentu nelze ovlivnit, pokud nebereme v úvahu teoretickou možnost zvyšovat jej přidáváním některých aminokyselin a vitamínů.

Pozor, nezaměňovat melanin za melamin, což je plast, a melatonin, což je hormon.

Stříbřité buňky obsahují dusíkatou látku guanin. V praxi se jeho tvorba také záměrně neovlivňuje, přestože nadměrný obsah dusíkatých látek ve vodě jej u některých ryb zvyšuje, např. u tetry diamantové (Moenkhausia pittieri).

Moenkhausia pittieri – tetra diamantová.

Autor: Roman Rak

Žluté a červené buňky obsahují barviva žluté a červené lipochromy, jejichž významnou součástí jsou karotenoidy.

Žluté a červené buňky se zúčastní tvorby zejména těchto barev:

- zelená
- žlutá
- žlutohnědá
- červenohnědá
- červená
- oranžová

Karotenoidy jsou vázány na tuky, které se ukládají především v podkoží. Při vysokém nasycení podkoží karotenoidy se celkově zesiluje barevný podklad kůže, a barva může být viditelná.

Prakticky tedy lze ovlivnit zbarvení ryb pouze pomocí karotenoidů. Karotenoidy se běžně stravou dostávají do organismu a vstupují do buněk, při vyšší koncentraci je zbarvení viditelné. Během života ryb se intenzita zbarvení mění i věkem a kvalitou výživy.

Pěstitelé echinodorů jásají, když mladé listy jsou rudé, zatímco začínající akvaristé mají obavy, zda rostlina není nemocná. Ve skutečnosti se jedná o ochranu mladých listů před intenzivním slunečním svitem pomocí karotenoidů a je to přirozený, zdravý projev dobře rostoucích rostlin.

Autor: Roman Rak

Co jsou karotenoidy?


Karotenoidy jsou původně přírodní organické látky, rozpustné v tuku. Je jich více druhů, vyskytují se v barvách od žluté, přes oranžovou, červenou až k červenofialové. Rozdělují se do dvou skupin, a to na karoteny, převážně zbarvené do červena, a xanthofyly, které jdou spíše do žluta.

Nejznámější karotenoidy jsou lykopen, beta-karoten, alfa-karoten, gamma-karoten, beta-kryptoxanthin, lutein, violaxanthin, neoxanthin, zeaxanthin, kanthaxanthin, astaxanthin. Typicky vytvářejí zbarvení některých přírodních produktů, jako jsou houby lišky, kukuřice, rajčata, mrkev, papriky, meruňky. Vyskytují se v různém zastoupení uvedených barviv prakticky ve všech zelených rostlinách, včetně řas a sinic jako fotosyntetická barviva. U živočichů chrání buňky před účinky slunečního záření a nadměrnou oxidací tkání jako antioxidanty. Nejsou však vidět, protože v buňkách jsou schované pod vrstvou zeleného barviva chlorofylu. Dobře je to vidět na podzim, když se u opadavých stromů rozpadne chlorofyl a je vidět karotenoidy, které způsobí zbarvení listí.

U beta-karotenu se vyskytuje více barevných odstínů od žluté přes oranžovou k červené. Proto je nejvíce používaným karotenoidovým barvivem v potravinářství.

Synteticky vyráběné karotenoidy jsou hlavně apo-karotenal, v praxi častěji označovaný jako apo-ester, dále kanthaxanthin a astaxanthin. Synteticky se běžně vyrábí i komerčně nejvíce používané barvivo beta-karoten

Podzim. U opadavého listí se rozpadá chlorofyl a vystupuje červené zbarvení způsobené karotenoidy, jež v období vegetace bylo schováno pod buňkami chlorofylu.

Autor: Roman Rak

Hygienická hlediska používání


Kvantitativní (množstevní) hledisko


Za bezpečnou dávku v krmivech se považuje 100 mg čistého beta-karotenu v 1 kg sušiny krmiva. Hygienické omezení je všeobecné, ale je zavedeno hlavně kvůli legislativnímu nerozlišování syntetických karotenoidů (upřesněno níže), které jsou považovány za rizikové.

Kvalitativní (jakostní) hledisko


Jako kvalitativní hledisko posuzujeme, zda jsou karotenoidy vyráběné synteticky nebo zda jsou přírodní. Synteticky vyráběné karotenoidy jsou považovány zejména ve vyšších dávkách za potenciálně rizikovější. Nejvíce je považován za rizikový právě syntetický beta-karoten, protože se chemicky liší a zvyšuje riziko chorob způsobených superoxidací na rozdíl od přírodního beta-karotenu, který proti nim spíše chrání. Kromě toho beta-karoten je nejlevnější ve srovnání s ostatními syntetickými karotenoidy a barvicí schopnost je dobrá.
Karotenoidy jsou antioxidanty, ale v organismu se právě ty syntetické při nadměrném množství mohou dostat do role superoxidantů a působit opačně. Tomu se dá částečně bránit současně zvýšeným vyváženým přívodem dalších antioxidantů, jako jsou vitamíny C, E a selén. Dalším rizikem je, že organismus si z beta-karotenu tvoří vitamín A tak, že molekula beta-karotenu se štěpí na dvě molekuly vitamínu A. Vzhledem k chemické odlišnosti syntetický beta-karoten k tomu není vhodný, protože vznikne látka odlišné struktury, která v organismu může kompetovat (soutěžit) v chemických reakcích s normálním vitamínem A za vzniku nežádoucích produktů.

Pterophyllum scalare, vyšlechtěná forma "Red Devil" (rudý ďábel), jež byla hitem před několika lety. U takovýchto ryb (podobně jako u diskusů, červeně vybarvených cichlid, některých labyrintek, teter apod.) bychom měli dbát na správné množství a původ karotenoidů.

Autor: Roman Rak

V Evropě se používají především beta-karoteny přírodní, v Asii hlavně tam vyráběné beta-karoteny syntetické. Cenově jsou u výrobce přibližně stejné, vzhledem k nárůstu cen dopravy asijské karoteny vycházejí v Evropě již poněkud dražší. Ovšem je nutno počítat s tím, že akvarijní krmiva asijské produkce budou s velkou pravděpodobností obsahovat syntetickou formu.
Článek pokračuje na další straně »

Příbuzné články:

ČLÁNEK: Tuky ve výživě ryb
ČLÁNEK: Bílkoviny a aminokyseliny ve výživě ryb
ČLÁNEK: Proč řízená výživa akvarijních ryb?
ČLÁNEK: Anatomie trávicí a vylučovací soustavy ryb
ČLÁNEK: Vylepšené žloutky
ČLÁNEK: Spirulina a chlorella ve výživě akvarijních ryb
ČLÁNEK: Karnitin ve výživě akvarijních ryb
ČLÁNEK: Extrudované výrobky v akvaristice
ČLÁNEK: Vhodnost gelotvorných látek pro akvarijní krmiva
ČLÁNEK: Co víme o kožním ústrojí?
ČLÁNEK: Dýchání ryb
Ohodnoťte článek:
Pouze pro registrované uživatele.  

Názory

Přehled všech aktuálních názorů ke všem článkům »
Vložení názoru
Vkládat názory mohou pouze registrovaní uživatelé stránek.
Neděle 20.12.2015
Petr667

Pane Novák,
děkuji za opět perfektní článek, ostatně jako všechny ostatní od vás! Doslova hltám všechny vaše články jak o akvaristické problematice zde, tak na sportovních webech o sportovní výživě(po akvaristice můj druhý koníček sil. cyklistika). Chci jen, aby jste věděl, že těch kteří čekají a ocení Vaše příspěvky je silná většina. Musím se přiznat, že jsou to Vaše příspěvky, při kterých se cítím vždy tak trochu provinile neb k nim přicházím "tak zadarmo" v dnešní době, kdy člověk někdy pořídí věc nebo získá informaci, která je k ničemu a ještě za to zaplatí nemalý peníz.
Kdyby jste někdy vydal knihu(o které se zmiňujete v některém z Vašich příspěvků), tak já budu určitě jedním z prvních kupců, abych splatil výše zmíněný "duševní dluh" vůči Vám. :-) Ještě jednou díky a vydržte, čekáme na další články.... :-)
PetrPopik


Úterý 17.2.2015
Tibi2013

Mám červenú arowanu a roky jej do krmiva pridávam prírodný karotén v spreji BactoPlus PSB food spray. U nás sa dá kúpiť u predajcov KOI kaprov - http://www.numa.sk/...
Obsahuje unikátne živé fotosyntetizujúce baktérie, ktoré prirodzene produkujú karotén a astaxantín.


Pondělí 6.12.2010
PetrNovak

Guanin se nepřidává, ten se tvoří z dusíkatého odpadu ve vodě. Ale přidávat by se dal, suroviny na to snad existují, musel bych se podívat do nabídky dodavatelů. Ryby by to mohly vydržet, případné přebytečné látky (močovina) by odešly hlavně žábrami, asi by se měla víc měnit voda. Melanin se dá ovlivnit přidáváním mědi a tyrosinu do krmiva, ovšem je otázka, do jaké míry budou funkční. Ovšem dávkovat měď do krmiva je poněkud náročnější, když se nezná její stávající obsah v krmivu. Krmivo pro modré ryby by asi hlavně nemělo barvit červeně, aby se nezkreslovala modrá.


Pondělí 6.12.2010
To-Chu

Intenzita klasicky modrého zabarvení je závislá taky na tmavém těle, na kterém teprve jiskří iridescentní modrá pigmentace – ty stříbřité buňky. Dle článku tvorbu melaninu lze ovlivnit jen teoreticky.

Procentuálním obsahem dusíkatých látek ve složení krmiva se myslí obsah proteinů? Pokud by to krmivo pro „zvýraznění“ modré barvy mělo postrádat karotenoidy a mít větší obsah dusíkatých látek, pro zvýšení „koncentrace“ guaninu v pokožce, není to zbytečná zátěž pro játra, ledviny a tak? Nebo to krmivo má obsah proteinů stejný jako pro červené terčovce a liší se jen absencí karotenoidů – což už je docela marketingové šidítko – je to běžné krmivo bez označení „Colour“ (analogicky s nadsázkou, asi jako vydávat Tetra Min za modrou alternativu k Tetra Rubinu).

Jen mě zajímá, jak to krmivo může barvit modře, nebo jen nebarví červeně, jak píšete, aby modrá zůstala modrá :) V poslední době jsou velmi populární metalicky modré bojovnice, a další označované jako dragon a platina, což jsou všechno modré variety. O tomto krmivu jsem přemýšlel, pokud by to skutečně umělo nějakým způsobem ovlivnit obsah guaninu v pokožce…


Neděle 5.12.2010
PetrNovak

A proč teoreticky, podle článku by to mělo fungovat prakticky. Karotenoidy pro červené terčovce, pro modré a zelené terčovce bych karotenoidy nedával, aby neměli v té modré a zelené barvě fleky. Proto by mělo být krmivo odlišné. A nebo té otázce nerozumím...


Zobrazit všechny názory k článku »
 

AKVARISTA.cz - vše o akvaristice, vše pro akvaristy. ISSN 1801-0504

Copyright © 1999 - 2024 Pavel Mžourek, příp. jiní uvedení autoři.

Převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování obsahu je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.